От 23 до 26 септември 2021 г. в хотел „Рила“, Боровец, въпреки Ковид-пандемията Българската педиатрична асоциация не пропусна да проведе поредния ХV-и Национален конгрес по педиатрия с международно участие –най-големият педиатричен научен форум.

Събитието се проведе за първи път хибридно – присъствено и излъчвано на живо онлайн и при строго спазване на всички епидемиологични мерки за безопасност.

В Конгреса се включиха над 400 делегати и много изложители.

Международни гости на събитието бяха Ж. Боавида от Португалия, A. Стоядинович от Сърбия, Д. Грийнберг от Израел, С. Наконечная от Русия.

Научната програма на ХV-ия Национален конгрес по педиатрия с международно участие бе изключително богата. Tя бе разпределена в четиринайсет модула – „Педиатричната помощ в България – състояние и перспективи“, „Нефрология“, „Ранно детско развитие и ранна интервенция“, „Клинична Генетика – значение в съвременната медицина“, „Ревматология“, „Пулмология“, „Неврология“, „Кардиология“, „Онкохематология“, „Ендокринология и редки болести“, „Скринингови програми. Профилактика на имунното здраве при деца“, „Гастроентерология“, „Хирургия“, „Вария“, като във всеки един от тях беше предвидено и специално време за въпроси и дискусии. В рамките на Конгреса се проведе и Седмата експертна среща по ваксинопрофилактика. За втори път се проведе и училището за млади педиатри.

През четирите дни на Конгреса успоредно с научната програма се състоя и специализирано изложение на водещи компании в производството на медикаменти, ваксини, медицински изделия и апаратура, което даде възможност на всички участниците в Конгреса да се срещнат с представителите на индустрията и да се запознаят с новостите в бранша.

В рамките на Конгреса се проведе и Общото събрание на БПА, по време на което се състоя избор на Управителен и Контролен съвет, на научен секретар и секретар на Асоциацията. За председател на БПА бе избран проф. Иван Литвиненко.